Dagens häst

– presenteras i samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet

Hur knoppas en lång man och hur hålls en vit man och svans vita? Och hur förbereder man sig för utställning? Detta och mer där till får du se och lära dig i en av våra hagar som är fyllda med aktiviteter under EuroHorse.

ONSDAG

14:00-15:00 – Shetlandsponnyn
Rasen och dess historia, lär dig hur man knoppar en lång man.

18:00-19:00 – Kaspisk häst
Rasen och dess historia, lär dig hur man knoppar en lång man.


TORSDAG

15:00-16:00 – American Curly
Rasen och dess historia


FREDAG

11:00-12:00 – Gotlandsruss

15:00-16:00 – Haflinger
Rasen och dess historia

LÖRDAG

11:00-12:00 – Nordsvensk brukshäst
Rasen och dess historia

14:00-15:00 – Shetlandsponny
Rasen och dess historia, lär dig hur man knoppar en lång man.

16:00-17:00 – Kaspisk häst
Rasen och dess historia, lär dig hur man knoppar en lång man


SÖNDAG

11:00-12:00 – Lusitano
Rasen och dess historia

13:00-14:00 – Frieserhäst
Rasen och dess historia


Inför EuroHorse har vi pratat med några av deltagarna i hagen.
Vilka hästar tar dom med till EuroHorse och vad ska visas upp?



Haflinger

Hej Sara!
Du kommer hit tillsammans med din häst Ravenna, berätta mer om er två!

Hej, mitt namn är Sara Rutgersson, jag bor på Orust och bedriver Haflinger-avel i liten skala. För närvarande finns det fyra Haflinger på gården: två vuxna ston och två unghästar. Jag kom i kontakt med Haflinger redan vid 9 års ålder och har sedan dess vart fast för denna vackra och härliga ras Tillsammans med Ravenna tränar jag Western och Working Equitation. Ravennas dotter Rimini, som är 5 år, har vi precis kört in och hon används utöver Western och WE även till lite jobb i skogen med att dra ut stockar.

Spännande, vi blir ännu mer nyfikna på Ravenna. Vem är hon?
Ravenna kom till Sverige vid 6 månaders ålder, hon kommer ur en mycket framgångsrik sto-linje och köptes för att bli vårt framtida avelssto. Ravenna är stamboksförd med 42p, hon blev även Best in Show på Haflinger riks 2015. Ravenna har hunnit få tre avkommor, samtliga bedömda med 40-41p. Hon har hunnit prova att tävla i hoppning, dressyr och flera westerngrenar. I år tänkte vi även prova på WE.

Kul! Vad kommer ni visa i hagen på EuroHorse?
Vi kommer visa hur man håller man och svans vita och hur man förbereder för utställning.

Det ser vi fram emot, varmt välkomna!


 


Johanna Nygren

Hej Johanna!
Vad får vi se i hagen när du och hästen Violino alto Castel är i farten?

Hej, vi tänkte visa häst vid hand med korta tyglar, portugisisk stil från grunden t.o.m. högre skolan. En bra form för gymnastik för hästen, ett system för avspänning och kontakt. Vi kommer visa träning med positiv/negativ förstärkning. Och hur du bygger ett begripligt system.

Så spännande! Berätta mer om dig.
Jag heter Johanna Nygren och har tillsammans med Violino alto Castel tre Riksmästare-vinster. Vi har tävlat EM och två VM och vi har internationella vinster och placeringar i Working Equitation. Vi har även gjort uppvisningar under bland annat Aachen, EM-invigningen, Falsterbo mm.

Jag är hippolog, ridlärare, Flyinge-utbildad stallchef och C-tränare i WE (även domare). Jag driver ett ridcenter med Lusitano-hästar, med rid- och hästundervisning, modern ridskola samt Hagens ridcenter (yrkesverksam sedan -96).

Och slutligen, säg något kort om Violino alto Castel.
Han är tävlad i dressyr på Msv:A och som ung och fräsch hoppade han banor på 120.

Härligt, då ses vi på EuroHorse!


 


Gotlandsrussen

Hej Helene och Nathalie!
Vilken häst tar ni med er till hagen?

Vi kommer med Narva KL född -08 e: Hadar 539 u: Eja 4152 född hos Stuteri KL i Björketorp. Narva KL är vårat första russ och grunden till våran egna avel med namn Hjorttorps Stuteri. Vi har totalt 10 russ hemma på gården i Björketorp.

Va roligt! Vad tävlar Narva just nu? 

Narva KL tävlar i Sportkörning med Helene men tanken är att Nathalie ska ta över henne och börja tävla med henne medan Helene ska börja tävla med Narvas dotter Hjorttorps Olympia.

Vad har Narva gjort tidigare?

Narva har gjort det mesta med våra barn, pay & ride, pay and jumps och varit med på diverse evenemang,  senast var invigningen på EM i Göteborg.

Spännande, vi ser fram emot att träffa er på EuroHorse!


 

nordsvensk

Nordsvenska brukshästen Pöjo är den perfekta allroundhästen. Pöjo gjorde som 4åring ett körbarhetsintyg med hela 50 poäng som är det högsta man kan få. Han tog senast brons i skogs SM och en 5:e placering i bruks SM. Han har placeringar och vinster även i riden dressyr.

Han används i företaget Nordsvenska upplevelser, där gör han allt från skogsjobb med griplastare, marknader, kurshäst, kalas och mässor mm. Pöjo syns ibland på olika klipp där han visar upp sina färdigheter som att ställa sig i skaklar, lasta sig själv i transporten, gå slalom eller ställa sig vid pallen så att matte lätt ska kunna ta sig upp.

Pöjo älskar uppmärksamhet så kom gärna och hälsa på honom.


american curly

Eva heter jag och kommer befinna mig på EuroHorse 2019 under torsdagen.

Jag kommer ha med mina två underbara curly hästar Elvis och Yas. Elvis är 12 år och har varit med under stora tillställningar tidigare, som SIHS 2017,2018 och nu är det första gången på Eurohorse. Stora tillställningar är något Elvis tycker är väldigt roligt.

Till vardags rids han i alla grenar och tävlas i hoppning, dressyr och fälttävlan. Men de bästa han vet är att få på sig westernutrustningen. Vi tränar även mycket med bollar palla.

Sen har vi Yas, han är 8 år gammal och ny i gemet. Han har aldrig varit med under stora evenemang tidigare, men med sin bästa kompis vid sidan ska han nog klara detta med.

Yas har inte varit hos mig så länge men han har lärt sig mycket på kort tid. Yas bästa gren är western men även i dressyren är han väldigt fin. Vi hoppas på att utvecklas mer i alla grenar.

American Curly är en allergivänlig ras och är mycket känd för sina lockar. Om ni vill veta mer, hoppas jag vi ses under torsdagen på mässan.


 


frieser

Jag heter Anna Linnér och visar Ysolde af Riddarhagen. Ysolde eller Flisan som hon kallas är ett svenskfött stamboksto Sport. Hon är född 2007 och är efter Maiko 373-Meier 307. Uppfödare är Ingegerd Thorsell, Stall Riddarhagen. Ägare är Anna Linnér.

Ysolde är en väldigt arbetsvillig häst som är jätterolig att arbeta med. Hon har aldrig protesterat mot någon ny uppgift utan försöker alltid hitta en lösning. Hon är en bestämd dam och är ledarsto hemma i flocken.

Vi tränar och tävlar i dressyr och har startat upp till Msv B:4, Ysolde är den första frieserhäst som fått Sportpredikat i Sverige. Vi har under vintern provat på Working Equitation och denna gren är verkligen rolig och ett bra komplement till vår vanliga dressyrträning.

Vi tävlar för Lyngåkra Ryttarsällskap.


 


tuff

Tuff är en kaspisk häst som är född 2002, hos Marie Klingstedt i Falköping. Just nu bor Tuff på en gård norr om Borås hos systrarna Kurkinen. De har haft Tuff i drygt 4 år, Alisa den äldsta systern har under 2016–2018 tävlat Tuff i westernridning och Tuff tycker att det är bland det roligaste som finns. Tuff var på några väldigt spännande äventyr under 2018, bland annat var de och visade westernridning i Falsterbo och även på Friends arena. Tuff tog också hem bältesbucklan för bästa Pleasure häst i regionen samt vann Svelands pris på High Chaparall tillsammans med systern Celina.

SYSTRARNA KURKINEN
Alisa
Alisa är snart 15 år och har ridit och tävlat Tuff inom westernridning de senaste 3 åren där Western Pleasure och Trail in hand är deras främsta grenar. Alisa har själv utbildat Tuff med hjälp från bland annat Westernridskolan. 2016 van de ett SM silver i Trail at hand Youth.

Celina
Celina är 12 år och har under en lång tid ridit och tävlat Leo. Deras första tävling ställde de upp i för 10 år sedan, en lead line work and trot. Celina har själv utbildat Leo inom westernridning, också hon med hjälp från Westernridskolan. Deras främsta grenar är Western Horsemenship, Trail och Western Pleasure. Där de vunnit flera utmärkelser bland annat domarens hederspris gällande sportsmanship.

Belinda
Belinda är 9 år och de äldre systrarnas största supporter. Belinda är med på de större arrangemangen, oftast som rekvisita vid speciella uppträdanden. Under Eurohorse 2018 agerade hon kalv i paddocken, på SIHS tomte och prinsessa under nationella westerntävlingar i Hjo. Belinda har hitintills bara tävlat i mindre sammanhang och då med antingen Leo eller sin egna shetlandsponny Lightning Lucas.


 


leo

Leo är en shetlandsponny som är född 2000, hos Torsten Jeppson i Skåne. Sedan 2008 har Leo varit i systrarna Kurkinens ägo där mellansystern Celina ganska snart förhandlade till sig ansvaret av honom i utbyte mot älsklingsnallen. Leo är en fantastisk liten ponny som gladeligen ställer upp på Celinas påhitt. Leos meritlista är lång där han har vunnit både domarutmärkelser och 1:a priser på stora nationella westerntävlingar. 2017 utsågs han och Celina till High Point Award och vann sportsmenship priset på DM. Förra året erhöll de också Svelands pris på High Chaparall tillsamanas med systern Alisa.

SYSTRARNA KURKINEN
Alisa
Alisa är snart 15 år och har ridit och tävlat Tuff inom westernridning de senaste 3 åren där Western Pleasure och Trail in hand är deras främsta grenar. Alisa har själv utbildat Tuff med hjälp från bland annat Westernridskolan. 2016 van de ett SM silver i Trail at hand Youth.

Celina
Celina är 12 år och har under en lång tid ridit och tävlat Leo. Deras första tävling ställde de upp i för 10 år sedan, en lead line work and trot. Celina har själv utbildat Leo inom westernridning, också hon med hjälp från Westernridskolan. Deras främsta grenar är Western Horsemenship, Trail och Western Pleasure. Där de vunnit flera utmärkelser bland annat domarens hederspris gällande sportsmanship.

Belinda
Belinda är 9 år och de äldre systrarnas största supporter. Belinda är med på de större arrangemangen, oftast som rekvisita vid speciella uppträdanden. Under Eurohorse 2018 agerade hon kalv i paddocken, på SIHS tomte och prinsessa under nationella westerntävlingar i Hjo. Belinda har hitintills bara tävlat i mindre sammanhang och då med antingen Leo eller sin egna shetlandsponny Lightning Lucas.