Innovationer, uppfinningar och smarta lösningar i fokus

Rid för din tränare som befinner sig 50 mil bort. En vibration under hakan när du inte sitter korrekt på hästen. Eller ha koll via en app hur länge du egentligen galopperade under ridpasset – eller om hästen har fått kolik. Detta är HorseTech och i år står det i fokus under EuroHorse och Gothenburg Horse Show.

Det är den 3-7 april som Svenska Mässan återigen fylls av hästar, höbalar, hinder, uppvisningar och utställare inom häst- och ridsporten. Men i år står tekniken i centrum. Innovationer, uppfinningar och smarta lösningar på praktiska problem.

Att nå ryttarna
HorseTech of Sweden är plattformen för den tekniska utvecklingen inom ridsporten. Grundarna Annika Ridington och Elisabeth Carlund tror den kommer bli ett branschorgan där man kan stötta varandra. Uppmuntra idéer och till innovation. Förhoppningen är att fler skall våga starta och driva bolag.

Det är också en kontaktyta då de flesta marknadsför sig via webben. Och inte minst vill man nå: ryttarna.
– Vi vill få ryttare att bli medvetna om att tekniken finns och öka acceptansen att använda den, säger Annika Ridington.

Satsar på tjejerna
Flera workshops kommer att ordnas av HorseTech of Sweden under hästmässan EuroHorse och Gothenburg Horse Show i april. Anya Ernest är projektledare och vill fokusera på tjejer och teknik.
–Vi kommer att arrangera en käpphästhoppning för tolvåringar, där varje hinder är en del i Business Model Canvas.

Barnen samlas och tar sig igenom nio stycken hinder. När ungdomarna är över alla de nio hindren så har de en färdig affärsplan för en idé.
– Vi tror det är en aktivitet som kommer bli interaktiv och rolig och förhoppnings kommer vi att få se ett intressant resultat. I denna workshop är bland andra både Vinnova och EuroHorse engagerade.

Fokus för HorseTech of Sweden på EuroHorse kommer att vara på lärdomar snarare än på success stories, säger Anya Ernest. Vi vill att människor ska våga satsa på sin idé, men samtidigt förstå att det är tufft.

Från ax till limpa
En annan workshop fördjupar sig i projektet att gå från en idé till en hållbar tillväxt.
– Det handlar om uppstart och utveckling av bolag där vi tar fram en roadmap, en visuell förklaring kring företagsamhet och vad det finns för stödfunktioner inom regionen, säger Anya Ernest. Medverkande i denna workshop är Business Region Göteborg, GU Ventures och Västra Götalandsregionen. – Men vi hoppas att även Almi och kanske Vinnova också kan vara med.

Västsverige i framkant
HorseTech of Sweden startar i Västsverige. För det är här många av HorseTech-företagen finns. Men det kan bli en nationell plattform. En scen som visar upp en utveckling i framkant.

En scanning av marknaden, gjord av bland andra Annika Ridington, visar att det finns mängder av bolag som utvecklar tech-produkter. Västra Götalandsregionen och Svenska Mässan är en del av satsningen HorseTech Of Sweden.

Ett urval av HorseTech vid hästmässan

Ophena – en stigbygel med magnet för att ryttaren inte ska tappa eller fastna i stigbygeln.

Equilab – en innovativ träningsapp som genom ett AI automatiskt mäter hästens rörelser och ger 400 000 ryttare möjligheten att analysera sitt träningsmönster, planera sin träning, kommunicera med sitt team samt rida säkrare.

Sellamigo – är en digital innovation som förhindrar sadlar från att bli stulna. En global tjänst som med hjälp av sadelns redan befintliga ID-nummer kopplar samman sadel med ägare. Sellamigo försvårar för den organiserade brottsligheten och gör stallet till en säkrare plats för både hästar och människor.

RideQ – en sensor läser av din position. När du tittar ner får du en påminnelse av en vibration, som känns ungefär som surret från mobilen. Genom den smarta placeringen reagerar du reflexmässigt och behöver inte fundera på vad du ska göra. Istället kan du fortsätta fokusera på ridningen.

Videquus – en app kopplad till en intelligent kamera med bildigenkänning som lär känna hästen som övervakas och bl.a. skickar larm om rörelsenivån avviker från det normala. Allt för att hästen ska vara trygg i stallet och för att lära känna sin häst.

Ztable – i Ztable kan ryttare enkelt planera och logga sina ridpass, få statistik på sin träning och hitta inspirerande ridövningar.

preVet – för säkrare hästhälsa och förbättrade arbetsprocesser

* samarbetsplattform för hästägare, veterinär och övriga i hästens team.

* samlad planering och information om hästens hälsa, träning och vardag – enkelt att dela

* kvalitetssäkrad vårdkontakt

* faktagranskad filmbank

Scopey – Scopey är ett mobilt ritverktyg för banbyggnad inom ridsporten för användare som är på språng. Med appen Scopey skapas skalenliga banskisser som stödjer samarbete och följer sportens regler och rekommendationer.

Ridesum – digital träningsarena där du kan träna när du vill, var du vill via streaming! Appen innehåller en tränar- och expertbank, bokningsfunktion och träning på distans via streaming eller feedback på filmat pass. Vi hjälper ryttare att utvecklas snabbare och tränare/experter att effektivisera sin verksamhet – samtidigt som vi sparar miljön genom minskade resor!

HoofStep – med ett huvudlag på hästen kan du få information genom en app om din hästs beteende och hur den mår i realtid. Om hästen visar varningstecken på kolik.

Meëla – idéen om en batteridriven bettvärmare kom till av att vara trött på att börja varje ridpass med stelfrusna händer. Med ett uppladdningsbart batteri, automatiskt anpassad värme efter yttertemperatur i en snygg och lättanvänd förpackning slipper ryttarna ett irritationsmoment. Resultatet har lett till förändringar hos hästen med en mer positiv association till sin utrustning. Det finns nämligen ingen forskning om hur lanerna, och därmed ridresultat, påverkas av att bli kraftigt nerkylda under ridpasset.

Fakta: hästnäringen
Med omkring 360 000 hästar är Sverige ett av de häst-tätaste länderna i Europa. Hästnäringen omsätter 112 miljarder euro per år inom EU. I Sverige uppskattades hästnäringen omsätta på 31,3 miljarder 2016 och sysselsatte 16 900 personer på heltid.

Kontaktuppgifter
HorseTech of Sweden (ideell förening och event)

www.horsetechofsweden.se

Anya Ernest – projektledare event
[email protected]
0703-850046

Elisabeth Carlund – ordförande förening
[email protected]
0733-450710

Västra Götalandsregionen
Gabriel Skarbäck
Regionutvecklare
Västra Götalandsregionen
0703-485970
[email protected]
www.vgregion.se/regionutveckling

EuroHorse / Svenska Mässan
Klas Pettersson – Affärsansvarig / Business Manager
MOBIL +46 (0)708 80 80 28


Läs programmet här »