Stor entusiasm och glädje på EuroHorse

Årets EuroHorse, som stängde söndag 25 februari, gav en vink om att den dystra konjunkturen kan vara på väg att vända.
– Mässan visade tydligt att intresset för hästen är på topp. Och att många nu vågar investera igen, säger Klas Pettersson, affärsansvarig för EuroHorse.

EuroHorse, norra Europas största mötesplats för alla hästälskare, samlade i år 200 utställare och tillsammans med Gothenburg Horse Show närmare 75 000 besök. Efter fyra intensiva dagar kunde Klas Pettersson sammanfatta ännu en framgångsrik mässa.
– Det gick inte att ta miste på entusiasmen! Många lysande svenska prestationer inne på Gothenburg Horse Show kan också ha påverkat den fina stämningen inne på mässan! Vi är mycket nöjda med utfallet. Flera utställare och medverkande aktörer talar om överträffade förväntningar, oväntat god försäljning och många intressanta möten.

Han tyder det som att hästnäringen står stark, trots det fortsatt ogynnsamma konjunkturläget.
– Vi upplever en ökad tillförsikt och framtidstro. Det kunde vi också se i utställarnas montrar och den ökade bredden på mässan. Besökarna, å sin sida, är alltid lika engagerade. De vet att de kan göra en bra affär på EuroHorse och har ofta sparat pengar i månader för att ta del av utbudet och göra inköp här, säger Klas Pettersson.

Många besökare kommer till EuroHorse för att få mer kunskap om hästen. Nytt för i år var att Distriktsveterinärerna inbjöd till frågestunder varje dag under mässan, där alla kunde få svar på sina frågor och funderingar. Även Axevalla Hästcentrum drog många besökare till sin monter där dom visade upp sina stora satsningar på ett regionalt hästcentrum.

Fullspäckat paddockprogram
Storpublik lockade även det dagliga paddockprogrammet. En höjdpunkt var Polisrytteriet som visade hur man väljer ut, tränar och jobbar med sina hästar. Det var också stort intresse kring ryttaren Linnéa Svensson, som berättade om sin resa med ponnyn Herkules, från en rädd och komplicerad individ, till den stabila och trygga häst publiken kunde följa i paddocken.

Programmet innehöll också ett 20-tal rasvisningar, bland annat av stolta Haflingerhästar och Islandshästar som visade tölt i flera olika tempon.

Även en hel del hundar visades upp på EuroHorse. Till exempel delade Svenska Brukshundklubben med sig av hur tjänstehundar utbildas och används för att säkra och skydda, bland annat inom räddningstjänsterna


Nästa EuroHorse äger rum 20–23 februari 2025.