Vilken comeback för EuroHorse! "Bästa mässan på många år"

Efter tre års längtan återkom EuroHorse – med besked! När mässan avslutades söndag kväll hade 76 317 besök registrerats, en markant ökning mot senast. Och trots ekonomiskt tuffare tider vittnar en rad utställare om rekordstarka resultat.

– Gensvaret var helt fantastiskt! Vi hade med fem hästlastbilar till mässan. Den största, tolv meter lång, sålde vi direkt på mässgolvet för 5,3 miljoner kronor och fick ytterligare en seriös intressent. Dessutom har vi sålt ett dussintal tvåhästarsbilar av stuterimodell. För oss är EuroHorse den perfekta mötesplatsen, vi älskar att komma hit, säger Pernilla Tulesjö, ALFAB.

Årets EuroHorse, norra Europas största mötesplats för alla hästälskare, var efterlängtad. Två år i rad har pandemin satt stopp, mässan gick senast 2020, nu fick glädjen fritt utlopp – feststämningen gick inte att ta miste på! Till det bidrog inte minst de närmare 190 utställarna som i år i hög grad satsat på större och mer påkostade montrar.
–För oss är det viktigt att få träffa våra kunder ansikte mot ansikte, i och med att vi säljer online. EuroHorse ger oss den möjligheten, säger Ina Forssén, Pomme Equestrian.

Uppsvinget avspeglades även i antalet besök som steg från 72 612 (2020) till 76 317 (2023), en ökning med drygt fem procent.
– En stark siffra som vi förstås är jätteglada för. Årets mässa var på alla sätt den bästa på flera år och den näst största sedan starten 1992 sett till såld monteryta, säger Klas Pettersson affärsansvarig EuroHorse.

Varierat program – något för alla!
För att sprida hästintresset till nästa generation erbjöd EuroHorse olika aktiviteter för den nyfikna, t.ex. ponnyridning, käpphästbana, och ett varierat program i paddocken med fartfyllda shower och uppvisningar.
–Vi gillar verkligen familjesatsningen på EuroHorse. Min dotter går på ridskola och vill ta del av allt som händer här. Det blir säkert även några inköp, säger Ester Thureborn, besökare på EuroHorse.

EuroHorse gästades bland annat av Caprifolen Voltige som framförde sin bejublade musikal Hupsy Daisy som visar att alla kan vara med. Polisrytteriet var också på plats och presenterade hur de tränar och jobbar i vardagen tillsammans med sina hästar. I årets paddockprogram medverkade ett 20-tal hästraser, från gigantiska Shirehästar till de minsta Shettisarna.
– Årets program blev väldigt lyckat. Det gäller även hundprogrammet i samarbete med Svenska Brukshundklubben, Försvarsmakten och Securitas som visade hur man jobbar med hundar i uniformsyrken, säger Klas.

EuroHorse 2023, som pågick 23–26 februari, blev en framgång.
– Trots ekonomiskt tuffare tider vittnar utställare om väldigt bra försäljning. Men allt handlar inte om konsumtion. Många utställare framhåller mässans betydelse som mötesplats. Här träffar man sina målgrupper, inte bara för att sälja utan också för att utbyta erfarenheter och diskutera. Det är minst lika viktigt, avslutar Klas Pettersson.

EuroHorse arrangeras nästa gång 22-25 februari 2024.