Hästsimulatorn gör dem till bättre ryttare


De behöver varken foder eller box, men de lär gymnasieeleverna på Axevalla Hästcentrum att sitta rätt i sadeln och ger dem bättre kroppskontroll. Sedan tre år tillbaka använder gymnasiet simulatorer i ridundervisningen. Nu kan du testa en av dem under EuroHorse den 20-23 februari. 

– Framförallt är det teknik, balans och kroppsuppfattning som eleverna lär sig på simulatorn, berättar Nicklas Dahlqvist som är biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum.
Simulatorerna har givetvis inga känslor och kan inte dölja ryttarens svagheter. Saker som att ryttaren sitter snett eller lutar sig framåt eller bakåt för mycket syns direkt genom sensorer.
– Det brukar vara en riktig aha-upplevelse för de som testar, berättar Nicklas Dahlqvist.

På Axevalla Hästcentrum finns tre simulatorer, två ridhästar och en för travsport som eleverna både kan rida monté på och köra. Ridhästarna kan användas till dressyr, hoppning och terräng.
– Vi märker absolut att eleverna blir duktigare genom simulatorerna. Det går såklart inte att likställas med en riktig häst där man utvecklar ridkänslan. Men för sitsen och balansen är de riktigt bra, säger Nicklas.

Högt tempo i montern
Till EuroHorse tar Axevalla Hästcentrum med sig en av sina simulatorer. Det kommer att ges hoppundervisning av Nicklas, som själv är hippolog, C-tränare och har tävlat högre klasser i hoppning – och det blir även terrängträning med fälttävlansryttaren Elin Göransdotter. Lena Akilles är den som håller ihop Axevallas monteraktiviteter.
– Förutom träningar med Elin och Nicklas varje dag så kommer vi att ha pay & jump i montern och en tävling där man ska leta häststatyetter inne på området. Den som hittar en staty vinner en ridlektion för Elin eller Nicklas!


Köp biljett till EuroHorse här »