Ny succé för EuroHorse!

Årets EuroHorse, som avslutades söndag kväll, samlade hela 83 582 besökare. Mässans satsningar på kombinationen hästar och teknik samt paddockinslag som livepodd med Malin Baryard-Johnsson och Cecilia Bergåkra visade sig bli hellyckade. Och utställarna vittnar om rekordförsäljning…

– Jag har varit med här i 38 år, årets mässa var en av de bästa! Vi har haft full fart i montern och har bl a skrivit kontrakt om att inreda ett stall med 20 boxar, en affär i 300 000-kronorsklassen, säger Gerry Österholm, Jaba.

Utöver att shoppa hos cirka 230 utställare kunde besökarna även lära sig mer om hästar och teknik på mässan. HorseTech är ett nytt dynamiskt innovationsområde, där man tar hjälp av digital teknik för att förbättra välmående och prestationsförmåga. HorseTech-utställarna hade en egen mässyta, som lockade många besökare.

Innovatörerna medverkade också – tillsammans med bl a Chalmers – i nya initiativet Horse Talk, öppna föreläsningar på mässgolvet som drog fulla hus.

– Det fick ett väldigt genomslag, vi fick många positiva omdömen. Detsamma gäller aktiviteterna i paddocken, som i hög grad bidrar till hästupplevelsen, säger Klas Pettersson, affärsansvarig för EuroHorse på Svenska Mässan.

I år gästades paddocken av bland andra Malin Baryard-Johnsson och Cecilia Bergåkra, som deltog i Svenska Ridsportförbundets livepodd. Polisrytteriet var på plats med hela fyra hästar och visade upp vilken nytta djuret gör för polisens arbete. Det var full fart i paddocken under samtliga mässdagar: allt från rasuppvisningar till dressyrclinics.

Även om majoriteten besökare köpt biljett till Gothenburg Horse Show i Scandinavium fortsätter EuroHorse att locka helt egna besökare:

– Det är en tydlig tendens, i år var den andelen högre än någonsin. Det visar att mässan kompletterar arrangemanget på ett fantastiskt sätt och skapar en unik mötesplats i hästvärlden. Inte bara i Sverige – utan globalt, säger Klas.

Han understryker att EuroHorse inte bara vill vara en kommersiell mötesplats.

– Vår ambition är att samla hela näringen kring viktiga frågor och ligga i framkant på utvecklingen. Det har slagit mycket väl ut. Inte minst genom satsningarna på HorseTech och Hästföretagarforum.

Hästföretagarforum, som belyser hästföretagandets villkor och som i år firade 10-årsjubileum, samlade drygt 200 konferensdeltagare.

Till succén bidrog självklart också det lyckade arrangemanget Gothenburg Horse Show i Scandinavium, med fyra utsålda hus under fem tävlingsdagar. Bland annat genomfördes två världscupfinaler.

”Oslagbara” tyskan Isabell Werth på stoet Weihegold Old tog hem dressyrtiteln på lördagen. Världscupfinalen i hoppning, som avslutade hela hästfesten, togs hem av schweizaren Steve Guerdat med hästen Alamo.

När årets stora hästfest avslutats kunde Klas Pettersson, sammanfatta ännu en succé:

– Många utställare, även sådana som varit med väldigt länge, uppger att årets mässa var den bästa någonsin, försäljningsmässigt sett. Ett 60-tal av dem bokade redan under mässans gång plats till nästa år!

Nästa EuroHorse arrangeras den 20-23 februari 2020.

EuroHorse i korthet:

– Arrangeras varje år av Svenska Mässan i anslutning till Gothenburg Horse Show
– Startade 1992
– 20 000 kvadratmeter stor mässyta, det vill säga två hektar, ungefär som en mindre hästgård
– Ca 230 utställare
– Publikrekord – 98 000 besökare 2013
– Snittbesökaren är en 38-årig kvinna som äger en häst och handlar för 2 500 kr

EuroHorse och Gothenburg Horse Show är ett utmärkt exempel på konceptet ”All under one roof” där Svenska Mässans och Scandinaviums gemensamma resurser blir till en av få anläggningar i Europa som klarar av ett hästevenemang av den här storleken. Det är unikt i ett internationellt perspektiv och en klar konkurrensfördel för Svenska Mässan som arrangör och för Göteborg som mötes- och evenemangsstad

Så här tyckte några av årets utställare på EuroHorse:

Helena Richardsson, Hästföretagarna:

”Vi har fått en väldigt bra respons och ett 40-tal nya medlemmar under årets EuroHorse. Det är vi fantastiskt nöjda med.”

Eva Andreasson, Dr Schaette:

”I år firar Dr Schaette 100-årsjubileum och vi satsade stort på EuroHorse. Vi erbjöd ett jubileumskit och förmånliga mässpriser på bl a balsamliniment och kyl- och sårspray. Vi fick ett enormt gensvar och sålde som aldrig förr!”

Jonathan Wiklund, Umesläp:

”EuroHorse är den mest givande mässan för vår del. I år visade vi hästbilen Ume Light 1 med sovdel och två hästsläp, B50 och B60. Intresset var fantastiskt och vi sålde ett 10-tal fordon direkt på mässgolvet.”

Fredrik Svensson, Kellfri:

”Vi ställde ut för första gången – och resultatet blev bättre än vi kunnat föreställa oss. Vi sålde bl a en Lovol-traktor med lastare direkt på mässgolvet. Även ridbaneharven blev en storsäljare. Vi är mycket nöjda.”