Anti-stresstips från EuroHorse: "Lägg en dag i Scandinavium och en på mässan"

Årets stora hästfest i Göteborg närmar sig med stormsteg. Stämmer det verkligen att ett garage förvandlas till ett stall under Gothenburg Horse Show – hur mycket sågspån går det egentligen åt och vilka trender spås få fäste inom hästbranschen? Vi tar pulsen på Klas Pettersson, affärsansvarig för mässan EuroHorse.

Klas PetterssonHallå Klas! Nu är det inte ens en månad kvar till mässan. Är det sant att Svenska Mässans garage omvandlas till ett stall under EuroHorse och Gothenburg Horse Show?
– Det är det! Under fem dagar tömmer vi garaget på bilar och fyller det i stället med 250 hästboxar. Nästan alla ryttare bor på Gothia, så de kan ta hissen rakt ner till vårt provisoriska stall. På Svenska Mässan och i Gothia Towers finns verkligen allt under ett tak!

Hur mycket sågspån beräknas det gå åt till stallet?
– Hela 104 kubikmeter.

Där ser man! Finns det något som är extra speciellt med mässan?
– Förutom att det är världens roligaste arbetsplats så är vårt täta samarbete med Gothenburg Horse Show unikt. Gemene man vet nog inte vilket fantastiskt idrottsarrangemang det är eller hur stor tävlingen har blivit. Gothenburg Horse Show är ju en tävling av yttersta världsklass, som motsvarar en major i golf eller någon av grand slam-turneringarna inom tennis. År 2019 innefattar tävlingen världscupfinaler i både hoppning och dressyr.

Vad spår du för trender inom hästbranschen? Får vi se något spännande på årets mässa?
– 1. Kläder: Konfektion och kläder tar allt mer plats. Det är väldigt fascinerande hur viktigt det är med kläder inom ridsporten. Det är mycket fokus på färger och design, och det blir allt viktigare att ryttarens kläder och hästens utstyrsel matchar.
– 2. Teknik: Innovationerna kommer snabbt inom hästvärlden och det finns en tydlig trend i att det blir mer teknik. På EuroHorse finns till exempel olika simulatorer där du kan testa att du sitter rätt i sadeln, har rätt tygeltryck och hur hästen håller huvudet och halsen.
– 3. Fordon: Förr hade man en vanlig, vit hästtrailer. Det finns så klart fortfarande, men i dag kan du också ha en stor buss till hästen, med plats för bubbelpool längst bak. Trailers och bussar utvecklas jättemycket och vi har hela spannet på EuroHorse.

Och du! Hur köper man biljett till mässan?
– Det gör du bäst på vår webbsida, det är billigare online än på plats. Har du biljett till Gothenburg Horse Show kommer du även in på EuroHorse samma dag. Vill du köpa en separat entrébiljett till mässan går det självklart också bra. Ett tips är att spendera en dag i Scandinavium och en dag på mässan, då slipper du stressa. Varmt välkommen till EuroHorse!

Tack Klas, stort lycka till med hästfesten!