Se Polisrytteriet in action på EuroHorse

Hästar har en viktig roll i polisens arbete med trygghetsskapande och förebyggande av brott. Ibland händer det att farliga situationer uppstår – något som ställer höga krav både på häst och ryttare. På EuroHorse den 3-7 april visar poliserna upp nyttan som hästarna gör för deras arbete.

PolisrytterietFrån hästens rygg har polisens ryttare en god överblick. I samband med demonstrationer och fotbollsmatcher är de oumbärliga, och polisryttarna kan tidigt se vad som händer längre bak i leden. Men när extrema situationer uppstår, som vid bråk, urartad bengalbränning och stenkastning, måste hästarna behålla lugnet. Samtliga 18 hästar som verkar i Göteborg har ett par års träning bakom sig.

– Det gäller att kunna lita på hästen, men också att hästen litar på oss. Under träningen utsätter vi dem för situationer som kan uppstå på stan, berättar Susanne Johansson, gruppchef för Polisrytteriet i region väst.

Under träningens början kan det handla om att rida över och under presenningar och att störa hästarna med flaggviftande. Sedan blir påfrestningarna gradvis värre. Stenar läggs i cementblandare för att skapa oväsen och i nästa steg används startpistoler och smällare för att komma så nära en stökig verklighet som möjligt.
– Vi bygger på det successivt så vi känner att hästarna fixar det här, förklarar Susanne Johansson.

Även om gemene man mest förknippar polisryttare med större folksamlingar lägger Polisrytteriet i region väst mycket tid på att synas i centrala Göteborg, särskilt under fredags- och lördagsnätter, året runt.
– Det räcker med att vi dyker upp så kan bråk upphöra. Dessutom får vi mycket bättre kontakt med folk. Från hästryggen är vi mer lättillgängliga än om vi suttit i en bil.

Under EuroHorse 3-7 april kommer Polisrytteriet i region väst än en gång visa upp sina ståtliga djur och berätta om hur de jobbar tillsammans. Under lördag och söndag kl. 14:00 är de på plats i paddocken.
– Vi är måna om att visa nyttan som hästarna gör för vårt arbete.


Köp biljett till mässan »

Se paddockprogrammet »