Paddockprogram 2016

Här kan du se hur paddockprogrammet såg ut på EuroHorse 2016. Paddockprogrammet 2016 var tidernas största program med över 80 programpunkter med olika teman.

Se film från paddocken 2016 här.

Clinic med Elisabeth Ljungstorp

Varför skall jag visa min häst? Hur går det till? Vad tittar domaren på?
Elisabeth Ljungstorp är premieringsförättare inom Svenska Hästavelsförbundet (dömer alla SH:s raser) och A-domare exteriör och B-domare gångarter åt SWB (Avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen).
På Holmtebo Gård strax utanför Valdemarsvik föder familjen framgångsrikt upp Connemaraponnyer.

Elisabeth deltog i paddocken 2016 med en av sina ponnyer.

 

Gotlandsrusset, den lilla hästen med det stora registret!

Gotlandsrusset Primula KL tillsammans med ägare Linda Svenssons tränare Maria Gomez kunde ni se i paddocken 2016 då de visade upp körning!

Gotlandsrusset Primula KL 5430 f 10 efter elithingsten Fanér 553, undan elitstoet Ganis 4394.
Primula köptes som 3-åring från stuteri KL (www. stuterikl.se). Hon visades på premieringen i Tvååker där hon gick etta i sin klass med 42 p. Under sensommaren och hösten kördes hon in.

På sommarpremieringen 2014 fick hon återigen 42p (max 50 poäng) exteriört och 45p på KBI 8 (max 50 poäng, godkänt är 35 poäng). Senare samma år på kvalitetsbedömning för 4-åriga ponny i Åstorp fick hon 41p exteriört och vann gångartsbedömningen.

 

New Forestföreningen

Emma Westlin med stoet Cristalls Mathieu född 2009 hos Cristina Isoaho, e Gay Count Shetan RNF 214 u Marrondales Mireille RNF 2635, ägare Anna Westlin, Mölnlycke.
Emma har ridit in henne själv och tävlar mest hoppning och årets mål är att kvala till SM. De tävlar LA / MSVB hoppning och har även startat fälttävlan och dressyr. De har haft henne sen hon var 2,5 år och de äger numera även pappan till Mathieu den danska hingsten Gay Count Shetan.

 

Ridtravarföreningen – Västra Götaland, Halland

På fredagen kommer Camilla Nilsson med 20åriga Spicy Sushi och Jessica Jakobsson med 5åriga Saphira B.M.W visa upp förbundets egen gren TRAB.

Camilla Nilsson och Spicy Sushi
Hästen är ett 20-årigt varmblodssto som är uppfödd och tränad av familjen. Tävlad i trav och på senare år även inom ridsporten. De tävlar i grenar som Trab, team sorting och trail med mera.

Jessica Jakobsson och Saphira B.M.W
Jessica är 27 år gammal, hon började rida vid 5 års ålder och började med ridtravare vid 15 år.
Saphira är ett 5-årigt sto på 170 cm, skimmeltravare som gjorde sitt sista på travbanan december 2014. Bästa resultatet hittills har varit en 3:e placering i lokal 80 cm idealtid och att de blev Distriktsmästare i ridtravarförbundets D:1 med 79%.

 

Ridtravarföreningen – Västra Götaland, Halland

På fredagen i 2016 års Paddockprogram deltog Camilla Nilsson med  sin 20åriga Spicy Sushi och Jessica Jakobsson med sin 5-åriga Saphira B.M.W och visade upp förbundets egen gren TRAB.

Ann Billqvist och Unik Tabac
Hästen är född -09 och är 162 cm i mankhöjd. Han är efter Idenors Tindex – LappNils. Han köptes i maj 2014 och är innan det travtränad och startad 5 gånger. Han är nu under utbildning.

Jessica Jakobsson och Lulu Face
Lulu är 8 år gammalt varmblod på 165 cm som slutade på travet i november 2012. Jessica köpte henne i augusti 2015. Bästa resultaten hittills är en 90 cm hoppning och en 2a placering i en lokal LC:2 med 65 %.

Camilla Larsson och Docke Doj
Hästen är ett 15 år gammalt kallblod efter Järvsöfaks – Pilmingutt som kallas för Dacke. Han har tävlats upp till LA i körning och de tävlar för Örnsköldsviksortens RK. De har tillsammans arbetat med uppdragskörningar och ser fram emot sommarens bröllopskörning. När han inte körs rids han i dressyr.

 

Föreningen Nordsvenska Hästens ekipage hade clinic i paddocken 2016

Jenny Olofsson och Bergs Lilla My (f 05 e Ynar 1819 u Bergs Matilda- Magaluffe 1893) har tävlat mycket och har många segrar och placeringar i både skogskörning, brukskörning och bruksridning. Senast tog de silver i brukskörning på SM och brons i bruksridningen. Med de placeringarna blev Lilla My högst placerade Nordsvensken. De vann även DM i alla klasserna förra året.
Jenny driver ett företag där hon utbildar hästar och ägare med positiv förstärkning. Lilla My är ofta med och visar vad och hur man kan lära in. www.nordsvenskaupplevelser.se

Den Nordsvenska Brukshästen är en av våra tre moderlandsraser. Det är den perfekta allroundhästen som i huvudsak är avlad som körhäst och det har gjort den till en häst som är känd för sin arbetsvilja, sitt goda lynne och för sitt terrängsinne. För att bevara de egenskaperna så måste b.la. alla godkända hingstar göra ett körprov. Det går alldeles utmärkt att rida dressyr, western, distans mm.
Den Nordsvenska Brukshästen är en fantastisk körhäst som folk älskar att rida på!

 

Ardennerhingsten Ture var med 2016 i paddocken

Till vardags har Ture två uppgifter, han är både avelshingst hemma på gården och körhäst.
När Ture får på sig sin sele (eller sadel) vet han att det är arbete som ska utföras, och han älskar det. Han har ett utmärkt temperament och till det hör också ett oslagbart självförtroende i alla situationer. Ture må både vara stor & stark men han är också en känslig, mjuk och lyhörd häst som älskar att få uppmärksamhet när han är iväg på olika uppdragskörningar.

Den godkända ardennerhingsten Ture 11852 är född 2007 hos Linda Ulvebro i Broddarp/Ljung. Han köptes som 3-åring av Sofie Skylvik & Adam Carlsson Levin, Mossagård 1 i Tvååker.
Ekipaget ingår i Ardennerföreningens ungdomssatsning och vill också visa på den Svenska Ardennerhästens breda användningsområde, goda lynne och pampighet.

 

Western  med Göran Lindström 2016

Göran Lindström är en välkänd profil inom westernridningen i Sverige. Genom åren har han gjort sig ett namn både som tränare och tävlingsryttare. Med quarterhästen Solanos Little Tivio kan han stoltsera med tre SM-guld och ett EM-guld i favoritgrenen Cutting, men meriterna är mycket längre.
Cutting härstammar som de flesta westernklasserna från rancharbetet där det gällde att gå in i flocken och urskilja en ko för att sedan ta ut den ur flocken. Man kan också kalla det vallinstinkt där hästen jobbar helt själv med kalven.

 

Göran Lindström är en i teamet bakom Jultorp Ranch, Westerncentret i Skandinavien!
På Jultorp Ranch finns alla westerngrenar samlade, som en riktigt Working Ranch med boskap. Jultorp Ranch bedriver utbildningar för alla nivåer i westernridning och Horsemanship. Här är det hästen som står i centrum, deras passion är samarbetet mellan häst o människa.
Jultorp Ranch tar även emot konferenser i en spännande western miljö, erbjuder roliga aktiviteter, och bedriver Bed & Breakfast.

Se film från western på EuroHorse 2016 här.

 

Eurohorse 2016

Per Waaler på hästen Welba
De visade sin uppvisning: Dressyr på planeten Zog

Per Waaler förespråkar att hästhantering och träning av dressyr i så stor utsträckning som möjligt skall ske på hästens villkor. Per Waaler menar att dressyr i dess rena form handla om att skapa balans tillsammans mellan häst och människa, det kan liknas vid ett dansande par.
Bakgrund till dressyrnumret: På en av mina resor i rymden hamnade jag på planeten Zog.
Där lärde jag mig att rida på ett sätt som jag fortsatt med. Jag anklagas ofta för att dagdrömma, så det är en liten möjlighet att detta är fiktivt, fast jag tror inte det!
Detta är ett sätt att rida som inte bildas på lydnad, då lydnad inte är ett tema om din partner samtycker. Så samtycke är den viktigaste faktorn. För att få detta samtycke, krävs det att man gör allt komfortabelt, förutsägbart, och logiskt.

På planeten Zog ställde dom alltid frågan: Om du hade ett bett i munnen, tyglar över axlarna, och en person som stod bakom dig och höll i dessa tyglar, vem skulle du lita tillräckligt på för att hålla dem

Målet är att skapa erfarenhet med hästen så att du alltid står först på denna lista.
Vidare lärde jag mig, på Zog, att det mentala alltid leder det fysiska, så att tanken alltid är viktigare än handlingen. Som med oss människor, händer inget före en mental process som leder oss mot en handling. Att prägla tanken blir då viktigare än att prägla handlingen direkt.  På Zog kallar man det indirekt ridning. (från vår tanke, och till den lilla ändringen som denna tanke gör på vår kropp, till hästens sensoriska nervsystem som uppfattar denna ändring, till tanken denna ändring leder till, till handlingen denna tanken för oss till.

Kanske ett svårsålt koncept på denna planet, där allt måste gå snabbt, men på Zog finns det ingen tidsreferens som här på jorden.  När hästen bjuder till är det dags att göra det. Fokus blir begränsat till att undvika saker som tar bort denna bjudning (obehag och osäkerhet), och hellre bygga upp långsiktigt mot dit man vill med positiv erfarenhet som skapar tillit.

 

polishastar

Polisrytteriet

VVår populära programpunkt polisrytteriet var på plats 2016 igen!

Se Shirehästen Viola som är Sveriges största polishäst med en mankhöjd på 183 cm och hela 850 kg!

De hästar som rytteriet söker för deras verksamhet är valack, 5-9 år, brun/svart/fux, bra grundriden och frisk och stark individ. När de hittar en häst som verkar lämplig, så testas den på olika sätt, för att se hur den reagerar. Om hästen sedan antas till rytteriet, går den på prov i minst en månad. Då börjar de med lite lugn miljöträning och bygger sedan upp svårighetsgraden stegvis.

Det ställs speciella krav på de hästar som arbetar hos Polisen, bland annat att hästen är stark, hållbar och har ett stabilt psyke, är modig, orkar bära olika ryttare med polisens utrustning. De skall klara olika underlag, till exempel att gå på asfalt i flera timmar och ha bra hovkvalitet.
Polishästar måste klara alla typer av miljöer – starka ljud och folkmassor- och de kräver delvis en helt annan typ av träning än andra hästar.

Polisrytteriet arbetar till häst, bland annat i inbrottsutsatta bostadsområden, i samband med att leta efter försvunna personer, sena helgkvällar i Göteborgs centrum samt vid fotbollsmatcher, demonstrationer, festivaler och cruisingar.

Hästar har använts inom polisen sedan slutet av 1800-talet. Det finns totalt cirka 60 polishästar i Sverige, ca ett tjugotal på varje rytteri, en polishäst arbetar normalt under ca 15 år.

Se film från polisrytteriet på EuroHorse 2016 här.

 

Western – Trail med Therese Andersson

Therese Andersson, startade eget (TATraining) maj 2014.
Hon har ridit western i 12 år, på allt från lånade hästar till egen hingst Whata Smoke.
Therese har varit med på EM paint 3år, där hon vunnit guld, silver och brons medaljer.
Nu arbetar Therese som professionell allround tränare, det innebär att hon tar emot privat hästar och tränar upp dom efter ägarens önskemål och har även lektioner så man kan lära sig rida western på olika nivåer.

På EuroHorse visar Therese Trail, det är en bana med olika ”hinder” som man ska ta sig över eller igenom i olika gångarter.
Man bedömer hur ryttaren och hästen samspelar och tar sig igenom banan på ett korrekt och avslappnat sätt utan att slå i några bommar.
Där är en del ”hinder” som måste ingå i en bana bl.a. bro, grind, backhinder, skritt/trav/galopp bommar (beroende på svårighetsgrad).

 

Svenska Fjordhästföreningen 2016 i paddocken

Varje dag kör Ingemar Vendelstrand precisionskörning med Fjordisen Lusanna. De visade 2016 i vår paddock bl.a. körning med koner, på broar och gungbräda. Du kunde även träffa och klappa Lusanna i en av våra hagar.

 

Parelli Natural Horsemanship – Team Sverige visade hur man använder mer psykologi i hästträningen. Med fokus på en gedigen grund skapas möjligheter inom alla dicipliner. Genom att anpassa övningar efter hästens personlighet, kan alla uppnå fantastiska resultat med sin häst! Instruktörerna visar hur man får trygga, motiverade och nyfikna hästar med hjälp av förståelse för hästens behov och natur. De visade med hästar av olika ras, ålder och utbildningsnivå.
Parelli Team Sverige är:
Karin Malmberg-Pettersson, Tina Kolhammar, Anne Dirksen, Joanna Nieznaj, Marianne Hall-Angerås

 

Islandshäst – Louise Löfgren körde clinics varje dag i vår paddock 2016!

Louise är 33 år gammal och bosatt i Lindome söder om Göteborg där hon arbetar med islandshästar på heltid tillsammans med sin sambo Kristjan ”Stjani” Magnusson.
De säljer hästar, undervisar och tränar hästar för avelsbedömning mm.
Både Louise och Stjani tävlar på elitnivå med flera år i landslaget.
Louise har 5 SM guld som YR
3 SM silver som senior
Final placeringar på flera NM
Över 10 år i landslaget.
Hennes två tävlingshästar heter Dagfari frá Eylandi (ny till skott från Island) & Lilja från Lindvallen
Louise är även utbildad NLP coach inom mental träning.

 

BM Dressyr och Miljöträning – visade Britt Marie Wiman med hästen Rekord som ägs av Pethra Palmunger -Holmberg hur du kan miljöträna din häst inför både dressyr/hopp tävling och även vid uteritter. Hon pratar om hästens ursprung och vad det är för viktiga beteenden därifrån och hur man bör hantera skrämmande situationer för hästen med hänsyn till det! Hon använder sig av presenning, paraply, flagga, domarbord, blommor, träbro, aktivitetsboll m.m.

 

Horsemanship för fritidsryttaren – Ulf Owenede

Horsemanship för fritidsryttaren – För en roligare och säkrare tillvaro med din häst. Ulf visar från hästryggen hur kommunikationen mellan häst och människa kan fungera. Ulf blev western- och horsemanship intresserad efter en resa till USA. Han är medförfattare till tre horsemanshipböcker, rider och instruerar, samt arrangerade Sveriges största westerntävling.
Ulf är en av team-medlemmarna på Jultorp Ranch.

 

Sveriges Lantbruksuniversitet hade även ett flertal programpunkter varje dag i vår paddock

Rasvisningar – Svenska Hästavelsförbundet
Från föl till final – Hippologer visade och berättade om rid- och travhästens utbildnings stadier. SLU.
Inlärning hos häst – så här lär de bäst! Etologi och djurskyddsprogrammet.
Hovens hälsa – skoning, verkning, hovsjukdomar. Hovslagarens arbetsmiljö, förväntningar och ansvar, hästägare och hovslagare. BYS – Biologiska Yrkeshögskolan.
Utbilda din unghäst – praktiska råd. BYS – Biologiska Yrkeshögskolan.
Islandshäst – vad gör en B-instruktör och hästsportentreprenör? BYS – Biologiska Yrkeshögskolan.
Internationell hästpraktik – Felicia Östman tipsade om vad man bör tänka på. BYS – Biologiska Yrkeshögskolan.
Hästar och business – livet, hästen och kunden. Hästföretagare från småföretagartorget på EuroHorse.