Islandshästar

Islandshästen är känd för att, förutom skritt, trav och galopp, ha en till två ytterligare gångarter; tölt och flygande pass. Hästarna kan vara fyr- eller femgångshästar. Tölten är den gångart som islandshästen är mest känd för.

islandshast_louise-crop

Louise (bilden) är 33 år gammal och bosatt i Lindome söder om Göteborg där hon arbetar med islandshästar på heltid tillsammans med sin sambo Kristjan ”Stjani” Magnusson.

De säljer hästar, undervisar och tränar hästar för avelsbedömning m.m. och både Louise och Stjani tävlar på elitnivå i landslaget sedan flera år. Louise har 5 SM-guld som YR, 3 SM-silver som senior samt finalplaceringar på flera NM. Hon har varit en del av landslaget i över 10 år. Hennes två tävlingshästar heter Dagfari frá Eylandi (nytillskott från Island) och Lilja från Lindvallen. Louise är även utbildad NLP-coach inom mental träning.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

 

Kort information om islandshästar
Islandshästen härstammar från de hästar som vikingarna tog med sig ifrån Norge och övriga Skandinavien, Skottland och Irland till Island. Tidigt började islänningarna avla och förbättra sina hästar. Genom århundraden med svåra naturkatastrofer utvecklades islandshästen till en utomordentligt tålig och stark men också en temperamentsfull häst.

Visst du att islandshästen brukar kallas ”gudarnas häst” på grund av alla gudasagor och sägner där den spelar en viktig roll? Hästen hade en central roll i den nordiska mytologin. Vikingarna tillbad inte bara sina gudar, utan också sina hästar. Hästen var helig och spelade en viktig roll i det vardagliga arbetet och som symbol i religiösa riter och ceremonier.

Det finns ca 27 000 islandshästar i Sverige.

På denna sida kommer du framöver att kunna läsa mer om vad som händer inom området islandshästar på EuroHorse.