Paddockprogram 2017

Programmet uppdateras löpande och vi reserverar oss för eventuella fel/sena ändringar

KÖP BILJETT TILL EUROHORSE - programmet ingår

Programmet uppdateras löpande och vi reserverar oss för eventuella fel/sena ändringar

KÖP BILJETT TILL EUROHORSE - programmet ingår

Paddockprogrammet arrangeras i samarbete med Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Underlag och stängsel i paddocken är sponsrat av:

     

 • torsdag 23 feb
 • fredag 24 feb
 • lördag 25 feb
 • söndag 26 feb
Välj tid
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
 • Filtrera på Programtyp

  FavoriteStar

  Mina favoriter


  Visa endast favoriter
 • Filtrera på Ämne

 • Filtrera på Scen

09:00

Klickerträning för häst - så mycket annat än trick!

Traditionellt har man varit rädd för att låta hästen vara aktiv i sitt lärande. Det har funnit en rädsla att hästen skulle bli farlig om den fick göra val och träningsmetoderna har därför ofta byggt på att passivisera hästen mentalt och bara tilltala kroppen. Vi vill ge mer delaktighet och val till hästen och genom att låta önskvärda beteenden vara mer lönsamma får vi samarbetsvilliga och trygga hästar.

Många associerar klickerträning med trickträning och visst kan man använda klickerträning till trick precis som man kan använda den i sin vardagshantering, miljöträning, ridning och körning. Det handlar mer om ett gemensamt språk, en inlärningsmetodik. Träningen bygger på beteendevetenskapliga principer och därför fungerar den på alla arter, alla individer och alla beteenden.

Vi kommer att prata om fördelar och nackdelar med olika träningsmetoder och visa några förstaövningar hur man kan börja sin träning hemma som targetträning, sänka huvudet, hålla sin position och självbehärskning. Lite do´s and don´ts helt enkelt.

Till vår hjälp har vi med en av våra medarbetare, dartmoorponnyhingsten Stjärnsunds Milou.

Välkomna till paddocken med dina frågor och funderingar!

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
09:30

Angelique Horses, western och kommunikation

Angelique Hill, 21 år.

 

Född i en hästgalen familj och fick första ponnyn vid 2 års ålder.

 

Började rida in unghästar Vid 11 år och har sedan dess utvecklat sin verksamhet succesivt, driver sedan ett år tillbaka ett eget träningstall med grundutbildning för alla sorters hästar, distans, Island, western, hoppning, dressyr, problem lösning. Verksamheten som vi kallar Angelique Horses, har sin grund i kommunikation mellan häst och människa, en förståelse, ett ledarskap och ett samspel. Vi börjar alltid med att se till att hästarna har det bra och mår bra, vi kollar över både psykisk och fysisk hälsa för att kunna ge varje häst dom bästa förutsättningarna att utvecklas i träningen.

 

Vi vill träna fram en tänkande, avslappnad och arbetsvillig häst utan att förvandla den till en maskin.

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Western
10:00

Möjligheter inom ponnyavel

Seminariet arrangeras av BYS - Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Talare: Christina Storm

 

Morgondagens ponnyryttare behöver ha bra ponnyer att lära sig rida på. Att få rida på en svenskfödd, välstammad och välutbildad ponny borde vara allas möjlighet – hur kan landsbygden och ponnyuppfödarna bidra till detta?

 

Christina Storm, husdjursagronom,

som har varit ledamot i Ungponnygruppen, suppleant i Svenska New forestföreningen, projektledare hos HNS, verksamhetsledare för Svenska Hästavelsförbundet. Är banbyggare sedan 25 år och föder upp och utbildar egna ponnyer och hästar, ägnar sig åt foderproduktion och foderrådgivning, har tävlingsmeriter i hoppning, dressyr och fälttävlan. Håller träningar och är referens för BYS hästutbildningar. Christina delar med sig av sina erfarenheter inom ponnyaveln.

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

Precisionskörning med koner, broar och gungbräda

Kan även ses torsdag-lördag kl 10.30

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
10:30

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriörens betydelse för ett livslångt arbete...

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriörens betydelse för ett livslångt arbete

 

Exteriören, hur hästen är byggd, har stor betydelse för vilket arbete hästen passar för och hur hållbar den är. Exakt hur en häst ska se ut varierar från ras till ras, beroende på vad den är tänkt att användas till. Men oavsett vilket, ska det vara en hållbar häst som arbetar i balans. Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar. Avelsvärderingsverksamhet är ett viktigt kärnområde i en sund, stark och livskraftig svensk hästavel med anor från 1874 och utgör en viktig del i det svenska uppfödningssystemet. Den svenskfödda hästen är något som uppmärksammats mycket de senaste åren bland annat genom den nationella satsningen Horses made in Sweden som Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har initierat.

Lennart Gustavsson är styrelseledamot i Svenska Hästavelsförbundet där han bla är ansvarig för domarutbildning och avelsvärderingar för SHs medlemsföreningar. Han är även ordförande i Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen, exteriördomare, mångårig uppfödare och hingsthållare. Han jobbar aktivt för avelsarbete och vurmar särskilt för att den svenska modellen för hästuppfödning och att avelsvärderingar består och utvecklas samt att utbildning för nya hästägare genomförs så att den stora kunskap som vi fått genom tidigare generationers arbete bevaras.

lennart

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

Sveriges Beridna Bågskyttar

Beridet Bågskytte kräver inte bara att man skall kunna skjuta pilbåge och åka häst! Man måste kunna häst.

Emil Eriksson världsmästaren 2015 brukar jämföra det här med Rally, för kan du inte lita på din kartläsare under en tävling, så kan du inte köra, samma sak är det när vi utövar beridet bågskytte, kan inte jag inte lita på att hästen sköter sitt så kan inte man skjuta.

För beridet bågskytte behövs båda händerna och då krävs det utomordentliga ridkunskaper för att kunna skjuta under galopp. Man tror att de gamla grekerna skapade myten om kentauren som den perfekta föreningen av bågskytt och snabbspringande häst.

Sveriges Beridna Bågskyttar, med förkortning SBB, är en ideell förening och den svenska riksorganisationen för beridet bågskytte, internationellt känt som Mounted Archery (MA) eller Horseback Archery (HBA). SBB har samarbete med Svenska bågskytteförbundet. De bågar som används vid beridet bågskytte är så kallade ryttarbågar som är då mindre än vanliga traditionella pilbågar.Typen av skytte vi använder är instinktivt skytte i motsats till det vanliga precisionsskytte. Vid instinktivt skytte används inga sikten,vikter mm som används i precisionskyttet. Man skjuter mer på känsla. Man har inte tid att sikta på vanligt sätt från ryggen på en galopperande häst där man har några sekunder på sig att få iväg pilen.

Kan även ses torsdag, fredag, lördag

 

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
11:00

Användbart, allsidighet och hållbarhet – föreläsning och heta stolen

Användbart, allsidighet och hållbarhet – föreläsning och heta stolen

Svenska Hästavelsförbundets experter

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

En för alla, alla för en - att vara ett flockdjur

Vad hästar känner för sina bästa vänner.

Att hästar är sociala är inget som ifrågasätts utan ett faktum. Men vad betyder det och hur påverkas hästens välfärd av att den inte har nära kontakt med andra hästar? Vi kommer att visa och berätta om forskning och myter kring: ”Hästar är generellt sociala men just min häst är speciell.”, ”Hur hästars vänskapsband bildas.”, ”Kan vi människor bli vänner med hästar?”. Andra frågeställningar är ”Uppfödningens betydelse för hästens sociala kompetens.”, ”Konsekvenser av att flytta sin häst ofta.” samt ”Långsiktiga konsekvenser av att inte tillåta sin häst ha social kontakt med andra hästar.”.

Anna Lundberg och Jenny Yngvesson

jenny_rund

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Hästen i samhället
11:30

Satu Tikkaja - beräknar foderstat åt din häst

Under EuroHorse finns Satu i Naturbruks monter (B07:06) och svarar på alla tänkbara frågor om foder, träningseffekter och träningsfysiologi. Hon hjälper också gärna till med att beräkna foderstater åt besökare, under förutsättning att de har med sig en analys av sitt eget foder samt vet vikten på hästen ifråga.

 

Att foder kan ha stor betydelse för prestation när det kommer till tävlande hästar råder det inget tvivel om. Hur foderstater kan finjusteras för att uppnå bästa möjliga resultat är dock inte lika självklart. Husdjursagronomen Satu Tikkaja är något av en expert i ämnet. Hon har arbetat med hästar så länge hon kan minnas – bland annat inom yrken som djurskyddsinspektör, beridare och veterinärassistent. Satus examensarbete på mastersnivå handlade om uppvärmningseffekter på varmblodiga travare och engelska fullblod – kunskap hon säkerligen har användning av i sin roll som amatörtränare av galopphästar.

 

Satu har arbetat som gymnasielärare sedan 2003 och är nu arbetslagsledare på Axevalla hästkompetenscentrum.

satu

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06

Morgondagens hästskötare

naturbruk_SVART_

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Hästen i samhället
12:00

Utbildning av ridlärare

Talare: Traudi Björling

Traudi Björling är verksam som dressyrtränare på Täby Ryttarcentrum. Hon har tagit tysk beridarexamen och tog tre år senare även mästarexamen, som ger henne behörighet att själv utbilda beridare. Mästarexamen är den högsta yrkesutbildningen man kan nå i Tyskland inom ridutbildning. Traudi har även tävlat och utbildat många hästar i alla grenar, främst i dressyr, vunnit det tyska bundeschampionatet i dressyr och klasser i hoppning och drivit egen ridskola och tävlings- och utbildningsstall mm.

  Sedan flytten till Sverige 1991 har hon avlagt svensk B-tränarexamen, varit landslagstränare för det svenska ponnylandslaget i 7 år (93-99), arbetat som dressyrlärare på Strömsholm (98- 00) och i 7 år varit ansvarig på ridinstruktörsutbildningen på BYS-SLU i Skara för ridlära, dressyr och instruktörskunskap (99-05).

Traudi Björling sätter hästens välbefinnande högst och föredrar en ödmjuk, strukturerad och mycket noggrann ridning och utbildar efter den tyska utbildningsskalan. Grunden är A och O och den kompromissas det ej med!

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
12:30

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriör och användbarhet hos avelsgodkända nordsve......

Team Eloge från Nossebro i Västergötland har med sig avelsgodkända nordsvenska hingstarna Albertino 1969, Heirums Nils 1958, Rolex 1937 och Djärv 2059 för att visa upp mångsidigheten hos den Nordsvenska brukshästen i paddockprogrammet. På Sweden International Horse Show visade de upp sitt bejublade nummer med romarspann, under EuroHorse skall ni få se hur man lägger grunden för detta. Hingstarna är alla verksamma avelshingstar, att jobba och köra dem tillsammans kräver stora mått disciplin och god lydnad från varje individ där förtroende för kusken och varandra är av stor vikt.

 

Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar.

 

Kan även ses på söndag 17.00

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
13:00

Möjligheter inom ponnyavel

Seminariet arrangeras av BYS - Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

 

Talare: Christina Storm

Morgondagens ponnyryttare behöver ha bra ponnyer att lära sig rida på. Att få rida på en svenskfödd, välstammad och välutbildad ponny borde vara allas möjlighet – hur kan landsbygden och ponnyuppfödarna bidra till detta?

 

Christina Storm, husdjursagronom,

som har varit ledamot i Ungponnygruppen, suppleant i Svenska New forestföreningen, projektledare hos HNS, verksamhetsledare för Svenska Hästavelsförbundet. Är banbyggare sedan 25 år och föder upp och utbildar egna ponnyer och hästar, ägnar sig åt foderproduktion och foderrådgivning, har tävlingsmeriter i hoppning, dressyr och fälttävlan. Håller träningar och är referens för BYS hästutbildningar. Christina delar med sig av sina erfarenheter inom ponnyaveln.

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

Rasvisning - Sveriges Shetlandssällskap

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
13:30

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriörens betydelse för ett livslångt arbete...

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriörens betydelse för ett livslångt arbete

Exteriören, hur hästen är byggd, har stor betydelse för vilket arbete hästen passar för och hur hållbar den är. Exakt hur en häst ska se ut varierar från ras till ras, beroende på vad den är tänkt att användas till. Men oavsett vilket, ska det vara en hållbar häst som arbetar i balans. Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar. Avelsvärderingsverksamhet är ett viktigt kärnområde i en sund, stark och livskraftig svensk hästavel med anor från 1874 och utgör en viktig del i det svenska uppfödningssystemet. Den svenskfödda hästen är något som uppmärksammats mycket de senaste åren bland annat genom den nationella satsningen Horses made in Sweden som Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har initierat.

Lennart Gustavsson är styrelseledamot i Svenska Hästavelsförbundet där han bla är ansvarig för domarutbildning och avelsvärderingar för SHs medlemsföreningar. Han är även ordförande i Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen, exteriördomare, mångårig uppfödare och hingsthållare. Han jobbar aktivt för avelsarbete och vurmar särskilt för att den svenska modellen för hästuppfödning och att avelsvärderingar består och utvecklas samt att utbildning för nya hästägare genomförs så att den stora kunskap som vi fått genom tidigare generationers arbete bevaras.

lennart

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

RIH ride in harmony

Tölt in Harmony – eller som Åsa själv säger : Ride in Harmony Det är inte bara en tävlingsgren utan en livsfilosofi som bygger på de klassiska utbildningsstegen. TiH rids på volter i tölt. Det gäller att visa upp en harmonisk lösgjord häst som går i rätt takt och är rytmisk samt har en naturlig framåtbjudning och schwung. Målet är att ryttaren rider med lättare och precisare hjälper, att hästen är mentalt och i psykisk balans. För att detta ska fungera är det viktigt att hästen är viktig i våra liv, om vi vill vara viktiga i hästens liv. Att vi utbildar våra hästar, att vi upprättar en bra kontakt mellan ryttare och häst och använder vår fantasi och gör oss intressanta för hästen. Inger respekt, förtroende och nyfikenhet. Att rida ska vara ett dansande samspel- där man är ett med hästen.

 

Tölt in Harmony is not an isolated phenomenon or competition form. TIH is simply a name on a Philosophy that a horseman can choose for his/her horsemanship, whether it is about pleasure-riding or competition-riding, on a free-time level or professional level? ​The philosophy is based on and designed with the Classical training-scale in the background, and therefore a  good contact between a trainer and the horse is established, plus a good control over the energy and the „Flow of energy“

 

Denna programpunkt kan även ses torsdag 11.00fredag 13.30, fredag 20.30, lördag 14.00

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
14:00

Användbart, allsidighet och hållbarhet – föreläsning och heta stolen

Användbart, allsidighet och hållbarhet – föreläsning och heta stolen

Svenska Hästavelsförbundets experter

Programtyp:
Seminarieprogram
Scen:
Monter B07:06
Tema:
Hästen i samhället

Rasvisning - Svenska Welshponny och Cobföreningen

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
14:30

Polisrytteriet

Det ställs speciella krav på de hästar som arbetar hos Polisen, bland annat att hästen är stark, hållbar och har ett stabilt psyke, är modig, orkar bära olika ryttare med polisens utrustning. De skall klara olika underlag, till exempel att gå på asfalt i flera timmar och ha bra hovkvalitet. Polishästar måste klara alla typer av miljöer – starka ljud och folkmassor- och de kräver delvis en helt annan typ av träning än andra hästar.

Polisrytteriet arbetar till häst, året runt, bland annat i inbrottsutsatta bostadsområden, i samband med att leta efter försvunna personer, sena helgkvällar i Göteborgs centrum samt vid fotbollsmatcher, demonstrationer, festivaler och cruisingar.

Kan även ses på fredag och lördag

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
15:00

Islandshästuppvisning

Mitt namn är Louise Löfgren och jag arbetar heltid med islandshästar och som mental coach. Jag har under de senaste 15 åren tävlat på elitnivå och har flera SM guld och NM medaljer i bagaget. 2017 satsar jag på mina två nya hingstar Dagfari och Hattur som ni kommer kunna se i paddocken under eurohorse. Jag kommer visa hur jag tränar mina hästar och visa framför allt mycket tölt. Två av dagarna kommer jag ha med mig min elev Malin Graffman som jag kommer undervisa. Malin är en rutinerad tävlingsryttare som satsar på SM 2017.

 

Den här uppvisningen kan även ses på torsdag kl 15.00, fredag kl 17.00 och lördag kl 20.00

 

www.louiseostjani.se

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Island
15:30

Vad du ser är inte (alltid) vad du får

Hästens beteende tolkas med hjälp av pulsmätare. Välfärd, beteende och etik.

Det som pågår inuti hästen är inte alltid tydligt på utsidan. Denna programpunkt handlar om hur vi kan bli bättre på att tolka hästars beteenden och avsaknad av beteenden. Hur ser varningssignalerna ut och hur uppmärksammar vi dem? När vi ska vänja hästen vid något den är rädd för – hur ska vi gå till väga? Vi berättar om dagens forskning och visar dess praktiska tillämpningar.

Jenny Yngvesson, Anna Lundgren samt representanter från Göteborgs universitet och Flyinge.

 

Kan även ses på torsdag 17.00, fredag 15.00, lördag 17.30

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Hästen i samhället
16:00

Rasvisning - Svenska Frieserhästföreningen

Ysolde af Riddarhagen med sin ägare Anna Linnér i en dressyruppvisning på Msv B nivå!

Ysolde är ett stambokssto, svenskfödd f 2007. Hon är efter Maiko-Meier u Jinke. Uppfödare är Ingegerd Thorsell, Stall Riddarhagen.

Anna och Ysolde tävlar för Lyngåkra Ryttarsällskap och kommer ifrån Getinge, norr om Halmstad.

 

Frieserhäst

Svenska frieserhästföreningen verkar för att öka kännedom om frieserhästar och deras användning samt att främja den svenska aveln av frieserhästar enligt den holländska modersstamboken KFPS standard.

Friesern är en populär och trevlig häst för hela familjen som vunnit mark i Sverige och vi börjar se allt fler runtom i landet även om rasen fortfarande är relativt ovanlig. Rasen var redan på 1300-talet känd i Friesland, Holland.

En frieserhäst skall vara helt svart utan några tecken. Lite vita hår eller en vit stjärna är dock tillåtet. Det är en hästras av varmblodstyp och karaktäristiska kännetecken är lång man, kraftigt hovskägg, en vackert böjd hals med resning, ett ädelt huvud med uttrycksfulla ögon och små uppmärksamma öron med öronspetsarna lite inåtböjda.

Friesern är en ståtlig och praktfull häst med ett vänligt sinnelag och en gyllene karaktär. En intelligent och arbetsvillig häst som är lättlärd och med gångarter utöver det vanliga. Friesern är en riktig allroundhäst och är som regel en trevlig och arbetsam individ som lämpar sig lika bra till fritidsryttaren som för körning och dressyr upp till högsta internationella nivå. Rastypiskt är att de är mycket sociala och fordrar mycket uppmärksamhet och vänligt bemötande från sin ägare. Idealmankhöjden är 155 – 165 cm för ston och 160 – 170 cm för hingstar

 

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Hästen i samhället
16:30

Utbildning av ridlärare

Talare: Traudi Björling

Traudi Björling är verksam som dressyrtränare på Täby Ryttarcentrum. Hon har tagit tysk beridarexamen och tog tre år senare även mästarexamen, som ger henne behörighet att själv utbilda beridare. Mästarexamen är den högsta yrkesutbildningen man kan nå i Tyskland inom ridutbildning. Traudi har även tävlat och utbildat många hästar i alla grenar, främst i dressyr, vunnit det tyska bundeschampionatet i dressyr och klasser i hoppning och drivit egen ridskola och tävlings- och utbildningsstall mm. Sedan flytten till Sverige 1991 har hon avlagt svensk B-tränarexamen, varit landslagstränare för det svenska ponnylandslaget i 7 år (93-99), arbetat som dressyrlärare på Strömsholm (98- 00) och i 7 år varit ansvarig på ridinstruktörsutbildningen på BYS-SLU i Skara för ridlära, dressyr och instruktörskunskap (99-05).

Traudi Björling sätter hästens välbefinnande högst och föredrar en ödmjuk, strukturerad och mycket noggrann ridning och utbildar efter den tyska utbildningsskalan. Grunden är A och O och den kompromissas det ej med!

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram
17:00

Svenska Hästavelsförbundet – Exteriör och användbarhet hos avelsgodkända nordsve......

Team Eloge från Nossebro i Västergötland har med sig avelsgodkända nordsvenska hingstarna Albertino 1969, Heirums Nils 1958, Rolex 1937 och Djärv 2059 för att visa upp mångsidigheten hos den Nordsvenska brukshästen i paddockprogrammet. På Sweden International Horse Show visade de upp sitt bejublade nummer med romarspann, under EuroHorse skall ni få se hur man lägger grunden för detta. Hingstarna är alla verksamma avelshingstar, att jobba och köra dem tillsammans kräver stora mått disciplin och god lydnad från varje individ där förtroende för kusken och varandra är av stor vikt.

Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar.

 

Kan även ses på söndag 12.30

Programtyp:
Paddockprogram
Scen:
Paddock A-hallen
Tema:
Paddockprogram